Znudziło Ci się leczo a kotlety z cukinii stały się twoją codziennością? Szkoda wyrzucić warzywo ale co zrobić żeby się nie zepsuło? Odpowiedź jest prosta, marynowanie.
Składniki:
- cukinia
- marchewka
- cebula
- koper
- ziele angielskie
- gorczyca biała
- liść laurowy
- 5 szklanek wody
- 1/2 szklanki octu (10%)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Cukinie obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubsze paski.Pokroić marchewkę i cebulę w plastry. Do dobrze wyparzonych słoików wkładamy kolejno 3/4 plastry marchewki, plaster cebuli, dwie kulki ziela angielskiego, liść laurowy, koper i kilka kulek gorczycy. Przykrywamy cukinią, na wierzch dajemy również marchewkę i cebulę. Wszystkie składniki potrzebne do zalewy należy zagotować i nalać do słoików. Słoiki dokładnie dokręcić i pasteryzować do momentu zmiany koloru cukinii (ok. 20/30min). Gotowe słoiki odkładamy na ścierkę dnem do dołu do wystudzenia.
Nigdy nie przygotowywałam takiej cukinii :-)
OdpowiedzUsuńZ czystym sercem mogę polecić ! (:
UsuńJakoś do takiej cukinii nie mogę się przekonać by ją zrobić ;) Ja zawsze przerabiam w sosy, świetne są wtedy jako sosy do spodów do pizzy ;)
OdpowiedzUsuńDo cukinii konserwowej też byłam nijako nastawiona jednak wyszła pycha ! Sos? Chętnie bym spróbowała jakby miała Pani jakiś przepis ;)
Usuń