27 sierpnia 2016

Cukinia konserwowa



Znudziło Ci się leczo a  kotlety z cukinii stały się twoją codziennością? Szkoda wyrzucić warzywo ale co zrobić żeby się nie zepsuło? Odpowiedź jest prosta, marynowanie. 

Składniki

  • cukinia
  • marchewka
  • cebula
  • koper
  • ziele angielskie
  • gorczyca biała
  • liść laurowy
zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1/2 szklanki octu (10%)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli


Sposób przygotowania:

Cukinie obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubsze paski.Pokroić marchewkę i cebulę w plastry. Do dobrze wyparzonych słoików wkładamy kolejno 3/4 plastry marchewki, plaster cebuli, dwie kulki ziela angielskiego, liść laurowy, koper i kilka kulek gorczycy. Przykrywamy cukinią, na wierzch dajemy również marchewkę i cebulę. Wszystkie składniki potrzebne do zalewy należy zagotować i nalać do słoików. Słoiki dokładnie dokręcić i pasteryzować do momentu zmiany koloru cukinii (ok. 20/30min). Gotowe słoiki odkładamy na ścierkę dnem do dołu do wystudzenia.

4 komentarze:

  1. Nigdy nie przygotowywałam takiej cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś do takiej cukinii nie mogę się przekonać by ją zrobić ;) Ja zawsze przerabiam w sosy, świetne są wtedy jako sosy do spodów do pizzy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do cukinii konserwowej też byłam nijako nastawiona jednak wyszła pycha ! Sos? Chętnie bym spróbowała jakby miała Pani jakiś przepis ;)

      Usuń