29 listopada 2015

Prosta i tania - szarlotka sypana !




Dzisiaj już piątek , od jutra znowu ogarnie nas rutyna codzienności . Czym możemy uprzyjemnić sobie chwilę spędzone z rodziną ? Oczywiście pysznym ciastem . My skusiliśmy się na szarlotkę sypaną . Robi się ją błyskawicznie - jedyna ciężka czynność to starcie na tartce kilku jabłuszek . Jest to ciasto tanie , a składniki znajdą się pod ręką w większości domów . Najlepiej smakuje na ciepło ! 

Składniki: 

  •  1 kg-1,5 kg soczystych jabłek 
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  1 szklanka mąki pszennej 
  •  1 szklanka kaszy manny
  •  3/4 szklanki cukru
  •  1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •  cukier waniliowy
  •  3/4 kostki masła ( 150g )

Sposób przygotowania:

Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań , aby się szybko schłodziło . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - jeśli lubimy cynamon dodajemy łyżeczkę do jabłek i mieszamy . Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180 % . Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części . Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę o średnicy od 20-24 cm papierem do pieczenia . Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników . Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek ( nie należy ich odciskać od soku oraz nie uklepywać na cieście ) Na jabłka sypiemy następną część suchych składników .  Rozsypujemy drugą połowę jabłek i wysypujemy na nie ostatnią część suchych składników . Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Układamy na wierzchu ciasta . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę . Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu . 

Smacznego ! (:

2 komentarze:

  1. Po prostu było meega smaczne (bo sama jadłam i robiłam razem z mamą) :) Mam nadzieję że inne przepisy będą tak samo pyszne jak ten :) I jak będziesz miała czas może zajrzysz ??? http://againstintheworld.blogspot.com obs ? kom ?

    OdpowiedzUsuń